Иво Дечков: Стартът ни засега е под въпрос

Шуменецът Иво Дечков: Имаме технически проблем с автомобила, работим усърдно, но стартът ни засега е под въпрос.

Намирате ме в гаража, в който сме с механиците за пореден ден и се мъчим да открием и отстраним технически проблем с автомобила, с който трябва да стартирам в събота. Търсим варианти, към момента обаче не можем да намерим работещия. Колата поддържа висока температура и към този момент стартът ни на рали „Стари столици“ е под въпрос, обясни шуменският пилот Иво Дечков. Вярвам и наистина се надявам, че всичко ще бъде наред. Утре по време на опознаване на трасето с баща ми Йордан Дечков ще сме по трасето, механиците продължават да работят по колата.
Ако стартираме, ще се раздадем за публиката в Шумен и както се казва „газ до дупка“.

Състезателната ми кариера започна през 2017 година със закупуване на един обикновен Сеат „Ибиза“. Първоначалната идея беше той да бъде тренировъчен, но след това решихме, че това ще бъде колата, с която ще се състезаваме. Първото ми състезание беше планинско „Валерий Великов“. Последва първият рали спринт – Дряново и първото голямо рали в Сърбия. Завършихме годината горе-долу успешно и решихме, че трябва да поработим върху подобряване на автомобила, каза Дечков. Тогава започнаха и всички проблеми, поради които през следващите 3-4 години взимахме участие само в домашното ни състезание по планинско изкачване. Усилията не бяха напразни, показахме добро темпо и дойдоха първите ни по-добри класирания в общото подреждане. Тази година спечелихме първи места в класа на Планинско изкачване Шумен и Рали спринт Дряново, добави шуменецът.

Неотлъчно до Иво е неговият баща – Йордан Дечков. На дясната седалка сяда за първи път през 1997 година като навигатор на Данчо Данчев – Данчони. Заедно направихме много добри представяния в емблематичните за България рали „Стари столици“ и рали „Албена“. Към днешна дата от началото на спортната кариера на Иво, сме неразделен екип и освен с воденето на автомобила по записки се занимавам с неговата поддръжка и усъвършенстване, обяснява Дечков – старши. Борбата със заводски подготвените автомобили е трудна, но няма да скрием амбициите си да се преборим с тях за годишното класиране при колите с предно предаване, допълват шуменците.