Камбуров с пълен актив от Планинско изкачване Шумен 2020

СЪС СТО НА СТО пълен актив от точки приключи първото си участие тази година шампионът планинските изкачвания в Категория 3 и в клас НС 1 за 2019 г. Пламен Камбуров (на снимката), който в днешните три състезателни манша завърши като най-бързия пилот от 47-те стартирали, но също и постави три нови рекорда на промененото трасе на Планинско Шумен. В третото си качване към финала, пилотът на новия панагюрски отбор Ел-Ви Ауто Рейсинг постигна време от 1:51.701 мин (120.858 км/ч), което ще е новото време на трасето до следващото състезание в Шумен догодина.

Камбуров записа общо пет победи (две квалификации, един пропуснат старт и три победни манша), но така и не успя да изравни направеното от Стефан Стоев (АРА моторспорт, Силвър Кар EF10) миналия април, когато габровецът взе всички победи и регистрира рекорда от 1:41.41 на предишния вариант на трасето.

„Исках, разбира се и се борех за рекорда, но времето стана по-горещо за третия манш, губите вече не държаха така добре, а и мотора на Шкода-та вече изпитваше „жегата“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Камбуров.
Парадоксалното облаче не е толкова в победата на Камбуров, за която се бяха погрижили с възможността да бъде обезценявана заради по-малката конкуренция.

Любопитното е, че крайното класиране в Шумен, ако не броим второто място на Жиня – 5:56.728, е че най-бързият след Камбуров е Александър Бордин (Дианел Рейсинг, БМВ М3, НС2, общо постижение от 6:00.046 мин), а следван от друг пилот на този русенски клуб – Искрен Веселинов (Хонса Сивик, НС4, 6:02.334 мин).

Точно такова бе и класирането във финала на миналия сезон, когато Камбуров победи в планинско Осогово, а Бурдин и Веселинов бяха неговите асистенти на подиума.

„Оправям се от настинка и затова първият манш сутринта не беше така бърз, както второто и третото качване“, заяви за RallyXpress Бурдин.

Дали битката му с Искрен Веселинов, която се води и за точките в генералното класиране можеше да се развие по друг начин, е трудно да се предвиди, независимо че бронзовия от миналата година пилот в Категория 3 направи всичко от себе си, за да е пред Бурдин.

„Във второто качване имаше промяна – беше в гумите – заяви Веселинов. – Първия манш бях обул Ханкок, във второто – Пирели и това си каза думата.“

Може и да изглежда изненадващо, но 4-ата позиция в общото подреждане и първото в НС2 (6:08.295 мин) е за втория пилот на Ел-Ви Ауто Рейсинг Симеон Иванов (Субару Импреза WRX), който от 5-ото място във второто и третото изкачвания (7-и в първия манш) успя да удържи натиска на Йордан Методиев (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик, победител в НС3), като разликата между двамата на финала се оказа по-малка от 2.5 сек.

Започнал атаката си за победата в RC4 вчера в третия манш, днес сливналията Дилян Станков (Булсим, Пежо 208 R2) довърши работата си (8-и в генералното, 6:21.048 мин), притискайки решително Христо Атанасов (Бултрас, Ситроен С2) и го изпревари на финала с две позиции и близо 2.5 секунди. Ако нещо не достига на пилота от Велики Преслав, то не е нито в моторите, нито в настройката на автомобила, а недостигащото на пилота самочувствие за бързината, която той притежава…

В клас НС5 победител е пилотът на варненския Флат-аут Пламен Петров (Хонда Сивик, 14-о в генералното, общо време 6:33.911 мин.), а първенецът в RC5 е Искрен Пондев (Грийн Фокс Моторспорт, Пежо 106, 6:42.653 мин.)

Втората визита на румънеца Емил Жиня цзавърши далече по-добре от първото му идване в Шумен. Този път не в конвенционален спортен автомобил, а в прототип – Норма, шампионът на северните ни съседи стъпи, макар и не официално, на второто място в генералното класиране – 5:56.729 мин.

източник bgnrc.info.