Всичко по трасето завършено, проливен дъжд го мие нацяло

ПИСТАТА за 21-ото издание на планинското изкачване в Шумен в памет на легендарния български пилот Валери Великов не само е изкърпена, но и на два пъти измита, след като е приключило чистенето и асфалтирането на дупките. „Първо от финала до старта го направихме машинно, а малко след това се изсипа такъв дъжд, че каквото и да беше останало „неизпрано“ го отнесоха потоците от пороя“, обясни днес след обед Валери Балабанов-Барни, шефът на клуба Шумен Аутоспорт.

Успоредно с почистването на трасето край пътя вчера, заедно с камиона с асфалт, са вървели работниците от Пътното управление, преди да отстъпят мястото за машинното миене на 3350-метровата дистанция от Пивовара до финала на Шуменското плато.

2020 SHU Trase Remont

снимка: личен архив на шумен аутоспорт
ЕДНОВРЕМЕННО ОСВЕЖАВАНЕ… Докато най-отпред вървят екипите, които очистват бордюрите край трасето, техниката и майсторите от местното пътно управление запълват зимните дупки и пукнатините по асфалта.

„Ама няма да минем само с това миене, защото планираме в четвъртък, деня преди да тръгне камиона с обезопасителните гуми, още един път да го минем [с измиване]“, допълва Балабанов.

Но с това работата по трасето няма да е завършена, защото според другият от водещите екипа – Живко Жечев, в неделя след обед „основната група“ отново ще се организира за бърза бригада, защото на мястото, където се събира най-много публика тревата е избуяла след дъжда и теренът ще се нуждае от подстригване.

„Най-късно в понеделник от печатницата излизат плакатите и флаерите – двете съответно в тираж от 1000 и 2000 бройки. Те бяха готови отдавна, ама заради несигурната дата и до нейното окончателно гарантиране, не пускахме за печат нищо – обяснява Живко Николов-Бизона, човекът който отговаря за „агит-пропа“.

„Заедно с това ще бъдат отпечатани и всичките възможни баджове, плаките за номерата, табели, като ще останат единствено билетите, за които процедурата е по-сложна и по-различна от обичайните печатни материали за това събитие.“